Baby’s meer kans op allergieën door keizersnede?

Baby’s die ter wereld zijn gekomen via een keizersnede hebben in de eerste twee jaar van hun leven minder ‘goede darmbacteriën’ dan baby’s die via de natuurlijke weg zijn geboren. Dit is aangetoond in een studie die onlangs is gepubliceerd in het British Medical Journal ‘Gut’. De verminderde aanwezigheid van ‘goede darmbacteriën’ heeft gevolgen voor de ontwikkeling van het immuunsysteem. De studie legt tevens een verband tussen de hogere incidentie van allergieën bij deze groep zuigelingen.Onderzoekers uit Zweden analyseerden de ingewanden van 24 baby’s. Negen van deze baby’s werden geboren door middel van een keizersnede, terwijl 15 via de natuurlijke weg ter wereld kwamen. De onderzoekers gebruikten PCR-testen om de microbiële samenstelling in fecale monsters te bepalen. Deze monsters werden genomen 1 week na de geboorte en vervolgens op 1, 3, 6, 12 en 24 maanden na de geboorte. Ook werden bloed afgenomen in maand 6, 12 en 24 na de geboorte om diverse allergie-markers te kunnen bepalen.
Uit de resultaten van de studie is gebleken dat baby’s die met een keizersnede werden geboren één van de belangrijkste groepen van darmbacteriën ontbrak, namelijk de Bacteroidetes phylum. Deze ontbrekende kolonie herstelt zich in de eerste 12 maanden na de geboorte niet.

De bacteriodetes-kolonie is een belangrijke basis van het immuunsysteem om adequaat te kunnen reageren op ‘triggers’. Wanneer het immuunsysteem over-reageert door een gebrek aan goede darmbacteriën, kan dit leiden tot allergieën, diabetes en ontstekingen.
De studie bevestigt eerdere onderzoeksresultaten dat bacteriën van de moederflora tijdens de natuurlijke bevalling worden overgedragen aan het kind en dat keizersnede leidt tot een veranderde vorm van kolonisatie van de darm van de baby.

De onderzoekers stellen dat de resultaten van dit onderzoek zouden kunnen leiden tot verdere studie over de vraag of de overdracht van maternale vaginale en foetale bacteriën aan baby’s die met een keizersnede zijn geboren hun de ontwikkeling van hun microbiotica zou normaliseren. Zij voegen daaraan toe dat het ook zou interessant zijn om te onderzoeken of suppletie van probiotische bacteriën aan deze baby’s, hun immuunsysteem zou kunnen stimuleren en op die manier de ontwikkeling van allergieën zou kunnen voorkomen.

08-08-2013 http://www.sup.nl/1846-meer-kans-op-allergieen-na-keizersnede?goback=%2Egde_4133109_member_264394343